In totaal zijn er  18 Europese landen aangesloten bij de organisatie die de classificaties aangeeft: Hotelstars Union. Dit gebeurt volgens een Europese norm die in al aangesloten landen geldig is. Hotels kunnen 1 tot en met 5 sterren behalen en zich zelfs onderscheiden met de ‘superior’ status.

Klasse is de nieuwe webapplicatie van Hotelsterren waarin de gegevens van aangesloten hotels en hun classificaties worden beheerd.

De adviseur van Hotelsterren en de hotelier hebben beiden toegang tot Klasse. Een hotelier start zelf een classificatie op en geeft aan welke faciliteiten en services aanwezig zijn in het hotel. Een hotelier kan op ieder moment een adviseur van Hotelsterren vragen om een classificatiebezoek in te plannen.

Klasse is toegankelijk vanaf elk mobiel apparaat. Tijdens het bezoek worden de criteria, opgedeeld in negen overzichtelijke thema’s, in Klasse erbij gepakt en lopen de adviseur en de hotelier ter plekke alle criteria door. Maar de applicatie is meer dan alleen een digitale vragenlijst. Er kan bijvoorbeeld direct worden gezien naar welke sterwaardering wordt gewerkt en wat kritische factoren zijn die niet gemist mogen worden voor de gewenste sterwaardering. Tevens kunnen gebruikers media bestanden koppelen aan vragen die later als bewijs van opvolging kunnen dienen.

Wanneer alle criteria zijn ingevuld en de hotelier akkoord gaat met het aantal punten kan de classificatie door de adviseur en de hotelier in Klasse worden goedgekeurd.

Het volledige proces van aanvragen van de classificatie, het invullen van een classificatie, het toekennen van een sterwaardering tot aan de overhandiging van het sterrenschild werd door ons geautomatiseerd.